Värdepappret nr 29 (maj 2017)

Kära läsare, välkomna till Värdepappret nummer 29!

Börsen står högt och fortsätter tuffa på, och Värdepapprets portfölj har fortsatt sin fina utveckling jämfört med index och är ännu en gång på all time high. Många branscher är glödheta och marknaden värderar tillväxt och kollar på framtida omsättning, medan många glömmer att studera balansräkningar, fundera över värderingar och framtida svårare tider. Värdepappret fortsätter leta upp dolda pärlor och underskattade verksamheter, men vårt jobb blir svårare i takt med att börsen gå upp. Över lång tid brukar värdeinvestering löna sig, och vi tror att olika värdestrategier kommer att berika sina inbitna följare även i framtiden.

Glöm inte bort att läsa våra veckovisa inlägg på Nordnetbloggen! Sedan sist har vi skrivit om flera ämnen, från en konkret kommentar på portföljbolaget Nilörngruppens kvartalsrapport till en mer filosofisk och teoretisk utsvävning över varför företag finns.

I månadens nummer ska våran civilingenjör och expert på kraft- och elnätsbolag Kenny Granath analysera Studsvik. Kenny har själv arbetat i kärnkraftsbranschen, och bolag med kärnkrafts- eller uranverksamhet har inte direkt rosat börsen de senaste åren. Sådana nedtryckta badbollar tycker vi är intressanta – eftersom få andra gör det.  Med en mycket attraktiv och världsledande mjukvaruverksamhet, men å andra sidan med makromotvindar på sina stora marknader Sverige och Tyskland, är Studsvik inget enkelt bolag att analysera. Även om politiska makrovindar går mot bolaget, finns även megatrenden världen över med ökande elförbrukning och koldioxidvänliga, stabila elkällor – och då är kärnkraft ett nödvändigt komplement till förnybar energi.

Erik skriver om den danska juvelen Pandora som är närvarande i hela värdekedjan för smycken – från design till butiksförsäljning. Bolaget var en börspärla ganska länge, populärt för sin mycket lönsamma och kraftiga tillväxt under ökande marginaler. Idag är Mr Market mer ångestladdad i sin syn på bolaget, och tror att moderisken och produkternas roll som en ”fluga” gör bolaget till en riskabel investering. Konsensusåsikten kan enkelt ses genom Bloombergs artiklar: för ett år sedan var det ”Pandoras cheap bling works like a charm” – mindre än ett år senare är det istället ”American Nightmare” och ”a box of worries”. Erik reder ut Värdepapprets syn och huruvida bolaget kan försvara dagens rimliga värdering även i framtiden – är det en modefluga, känslig för varje vindkast – eller kan bolagets lönsamma tillväxt fortsätta samtidigt som det starka kassaflödet ger både utdelning och återköp?

Till sist skriver vår kära Gottodix om ett par lönsamma småbolag som inte har hängt med i det svenska småbolagsrallyt det senaste året – kanske finns det fortfarande några intressanta småbolag på hemmaplan?

Hoppas läsningen faller er i smaken, och fortsätt komma med kritiska och genomtänkta kommentarer – det uppskattar vi mer än ni anar. Nästa månad kommer sommarens stora dubbelnummer innan vi tar semester och latar oss i solen.

Soliga hälsningar från redaktionen!

För att läsa premium-materialet måste du vara prenumerant. Tryck på fliken ”Prenumerera” ovan för att bli prenumerant.

Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *