Värdepappret nr 32 (augusti 2017)

Välkommen till Värdepappret nummer 32!

Vi hoppas att ni alla har haft en bra sommartid, nu väntar mörkare tider vilket för många även betyder mer tid till balans- och resultaträkningar.

Månadens nummer börjar med ett för Värdepappret ovanligt sexigt bolag. Verksamheten är nämligen något kontroversiell då det rör sig om strippklubbar och såkallade ”breastaurants”. Det är dock inte prat om mörka källarlokaler, utan strategin är att konsolidera branschen samt driva tillräckligt eleganta och hippa restauranger och klubbar för att de ska kunna anses rumsrena. Kassaflödena är stabila och räcker till både förvärv, återköp av egna aktier och skuldamortering. Dessutom är värderingen aptitlig, särskilt i ljuset av de substantiella inträdesbarriärerna jämfört med till exempel vanliga restauranger.

När Erik är klar med de lättklädda damerna ska Kenny ge sig på ett bolag med aptitlig värdering på de finska smålistorna. Namnet Apetit är därefter, och man säljer något så basalt som mat. Bolagets kvalitet är medioker, men en av de olönsamma delarna ska säljas till en högre multipel än vad bolaget som helhet handlas till, och resterande delar klarar precis av att visa vinst. Dessutom har man starka marknadspositioner, vilket är positivt eftersom kostnaderna är lättare att påverka än omsättningen. Kenny reder ut om det kan vara ett bra turnaround- eller ”deep value”-case för portföljen. Sådana case är extra trevliga att ha i portföljen när värderingarna nu börjar ge näsblod på sina håll. Det eftersom de är relativt okorrelerade med börsen som helhet, och därmed erbjuder skydd på nedsidan vid börskrascher.

Gottodix ställer som vanligt upp med ett fågelperspektiv, denna gången kikar han på hur dollarnedgången har tagits emot bland Sveriges mindre och mellanstora bolag. I en liten, öppen ekonomi där exporten är viktig kan valutaeffekter slå hårt mot mindre bolag – hur påverkas aktieägarna?

Sist men inte minst redovisar vi vår aktieportfölj som fortsätter att prestera bra både absolut och relativt jämfört med vårt referensindex SIXPRX.

Vi önskar er trevlig läsning och hoppas på många kommentarer till månadens nummer. På återseende!

För att läsa premium-materialet måste du vara prenumerant. Tryck på fliken ”Prenumerera” ovan för att bli prenumerant.

Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *