Värdepappret nr 35 (november 2017)

Vi välkomnar alla läsare till det trettiofemte numret av Värdepappret!

I månadens nummer bjuder vi på två analyser. Först ut är Erik Mossinger som har analyserat Awardit, en av fler IPOs den senaste tiden. Awardit ser, för en gångs skull, inte bara populär ut utan det verkar även vara ett bolag där vinsten värderas lågt trots att man har en lönsam mjukvaruaffär. De anställda kan dock räknas på en hand och vad bolaget har på börsen att göra är en stor gåta – Erik reder ut om aktien är köpvärd.

Därefter ska Kenny Granath, vår elingenjör och expert på kraftbolag och liknande, dissektera den nordiska jätten Fortum. Fortum har varit ett relativt framgångsrikt bolag de senaste decennierna, och frågan är om ett eventuellt förvärv av Uniper markerar slutet på den eran – eller om det kommer att bli en kalas för aktieägarna?

Jacob Henriksson alias Gottodix föreslår en förenklad metod för att backa ut börsens förväntningar på olika företag, som en indikation på vilka aktier som är köpvärda relativt andra aktier. Han demonstrerar metoden på ett antal svenska storbolag, och visar hur marknadsaktörerna har förväntningar på en stor sektor som skiljer sig väsentligt från förväntningarna på en annan stor sektor på Stockholmsbörsen. De två är knappast förenliga, och Gottodix illustrerar skickligt vad som ter sig att vara inkonsekventa marknadsaktörer med en relativt enkel metod.

Vi hoppas att ni ska uppskatta månadens innehåll och att ni ger oss återkoppling i kommentarsfältet om det är något ni ser annorlunda på än oss.

Nästa nummer, vårt sista, släpps två dagar innan nyårsafton. Vi hoppas på billiga aktier och mycket glögg och pepparkakor till våra kära läsare innan dess. På återseende önskar vi på Värdepappret-redaktionen!

För att läsa premium-materialet måste du vara prenumerant. Tryck på fliken ”Prenumerera” ovan för att bli prenumerant.

Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *