Värdepappret nr 36 (december 2017)

Hjärligt välkomna till det trettiosjätte numret av Värdepappret vilket också blir det sista numret av tidningen. Det är med blandade känslor som vi nu avslutar tidningen. När vi summerar dessa tre år så är vi stolta över vad vi har presterat både kvalitetsmässigt och portföljmässigt. Men mest av allt är vi stolta och imponerade över våra kompetenta och kunskapstörstande prenumeranter. Det har varit väldigt roligt att driva tidningen men det har också varit tufft att leva upp till både höga krav från oss själva och från våra prenumeranter.  Vi har under resan blivit bättre investerare och vi hoppas att många av Er också har tagit några steg till i utvecklingen. Ett stort tack till Er alla!

Aktieportföljen

Det känns extra kul att kunna avsluta tidningen med en aktieportfölj som presterat väl. Vår portfölj avslutar på topp med en överavkastning jämfört med index (SIXPRX) på 25,7 procentenheter på knappt tre år. Sedan start har portföljen avkastat 41,5 % motsvarande CAGR 13,4 % på 33 månader. Ni ser alla innehav och vår portföljutveckling i inlägget som heter ”Värdepapprets aktieportfölj december 2017”.

Portföljen kommer att leva vidare och redovisas månatligen. Till skillnad mot tidigare kommer vi inte att skriva analyser av bolagen först, utan vi kommer fortsättningsvis att kunna köpa aktier till portföljen fritt.

Månadens innehåll

I månadens nummer analyserar Love försäkringsbolaget Trupanion som är nischat mot husdjursförsäkringar. Bolaget växer snabbt, har en trolig vallgrav och gillas av både, husdjuren, ägarna till husdjuren, veterinärerna och aktieägarna. Finns det något att inte gilla? Love reder ut om bolaget bär sin värdering eller om även fantastiska bolag kan bli för dyra.

Love kikar även kort på tre såkallade ”special situations”. Kortfattat handlar det om investeringar som är intressanta på lite kortare sikt, där man utnyttjar olika potentiella eller historiska händelser som skapar ineffektivitet på marknaden.

Kenny ger sig in i Finland och har hittat ett bolag där ett av de största problemen är att uttala dess namn. Bolaget heter Ilkka-Yhtymä och ägnar sig åt att publicera papperstidningar. Föga spännande kanske men bolaget äger också en stor del av den växande mediakoncernen Alma Media som lyckats betydligt bättre i sin omställning mot digital media. Lågt värderade tillgångar och en lågt värderad rörelse gör att bolaget ändå inte ser så pjåkigt ut, kanske till och med köpvärt.

Jacob Henriksson alias Gottodix tittar på konjunktursignaler och indikatorer. Ska man dra öronen åt sig under 2018 eller ska man ta det med ro? Hur ska man agera som investerare om det blåser kyligare vindar? Den alltid så svåra frågan, även för en värdeinvesterare som tittar mindre på priset och mer på värdet.

Slutligen går Kenny igenom alla analyser som publicerats sedan starten av tidningen. Vilka typer av bolag har analyserats, hur ser fördelningen ut mellan länder och vem har skrivit analyserna? För att enklare hitta analyserna framöver så har vi satt ihop en lista med de bolag som vi har analyserat och i vilket nummer de finns.

Vi hoppas att ni ska uppskatta månadens innehåll och att ni ger oss återkoppling i kommentarsfältet om det är något ni ser annorlunda på än oss.

Vad händer nu?

Värdepapprets hemsida inklusive allt material kommer att finnas kvar för ”livstidsprenumeranter”. Vi kommer framöver att redovisa utvecklingen av aktieportföljen, inklusive kommentarer, månadsvis. Analyser, rapportkommentarer och övrigt material kan komma att publiceras när lusten faller oss på, med ojämna mellanrum. Vi kommer inom kort att börja återbetala prenumerationsavgiften till de prenumeranter vars prenumeration inte har löpt ut.

För Er som vill fortsätta att läsa aktieanalyser så erbjuder tidningen Affärsvärlden alla läsare av Värdepappret en årsprenumeration för halva priset. Ni kan ta del av erbjudandet på följande länk.

Ett stort tack från oss!

Love, Erik, Kenny

För att läsa premium-materialet måste du vara prenumerant. Tryck på fliken ”Prenumerera” ovan för att bli prenumerant. 

Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *