Eventdrivna investeringar – tre exempel

Såkallade ”special situations” eller eventdrivna investeringar är en nisch inom värdeinvesteringen som Värdepappret har skrivit om tidigare, även om det inte har varit en central del av vår portfölj eller investeringsstrategi. Kortfattat handlar det om investeringar som är intressanta på lite kortare sikt, där man utnyttjar olika potentiella eller historiska händelser som skapar ineffektivitet på marknaden. Det kan till exempel vara uppköpsbud, bolag som delas upp, slås ihop, som har drabbats av någon kraftigt negativ händelse eller som har bytt affärsmodell.

Warren Buffett, Joel Greenblatt och andra kända investerare har skrivit om och uppvisat väldigt fina investeringsresultat baserat på dessa strategierna. Eventdrivna situationer är extra attraktiva i marknadsklimat som dagens, eftersom de är mindre korrelerade med börsen överlag. Man exponerar sig mot sannolikheter som inte påverkas mycket av hur resten av börsen går, vilket ger ett skydd på nedsidan om börsen skulle gå ner.

I den här kortare artikeln tänkte vi demonstrera ett par eventdrivna situationer som ser attraktiva ut i dagsläget. Istället för att skriva så mycket om dem själva, hänvisar vi till andras analyser.

Rezidor

Länkar till originalanalyserna:

https://backoftheenvelopeinvesting.wordpress.com/2017/12/24/rezidor-hotel-group-do-chinese-read-sun-tzu/

http://vardeinvesteraren.nu/vardeinvestering/analys-av-rezidor/

Rezidor är en svensk hotellkedja med en kinesisk huvudägare, HNA. HNA är ett konglomerat med finansiella problem, och Rezidors ägarsituation samt huvudägarens svaga finansiella styrka har skickat ner aktien till en väldigt låg värdering jämfört med internationella peers. Trots HNAs finansiella problem är Rezidor skuldfritt. När HNA blev storägare blev man juridiskt tvungen att lämna ett bud på hela Rezidor, och budet på 35 SEK per aktie blev ej väl mottaget av bolagets styrelse som tyckte priset var för lågt. Idag handlas aktien till 24-25 SEK vilket verkar vara en låg prislapp för denna hotellkedja.

Napster

Länkar:
https://www.marketwatch.com/story/heres-why-this-african-company-is-now-among-the-worlds-most-valuable-2017-11-29

https://www.ft.com/content/82e365aa-1984-11e5-a130-2e7db721f996

https://www.reuters.com/article/us-naspers-tencent-holdings-breakingview/naspers-addiction-to-tencent-is-unhealthy-idUSKBN19O0AX

http://www.scmp.com/news/china-insider/article/1432550/south-african-publishing-group-struck-gold-taking-chance-tencent

En välkänd men intressant investering inom denna kategori är Afrikas största företag, sydafrikanska Napster. Aktien har redan rört sig en hel del den senaste tiden, men räknestycket ser fortfarande intressant ut trots en del frågetecken runt bolagsstyrningen. Napsters, ett mediabolag som kan liknas med Kinnevik eller Schibsted i Norden, köpte en andel i kinesiska Tencent för 34 miljoner dollar år 2001. Idag är denna andel värd cirka 170 miljarder dollar (!), medans hela Napsters – som även inkluderar två av Rysslands tre största sociala medier, Tyska Delivery Hero som levererar mat beställd på internet samt Flipkart, Indiens största e-handelssajt – har ett marknadsvärde på under 120 miljarder dollar. Även om man tar hänsyn till de skatter som skulle utlösas om Napsters säljer sin andel i Tencent, så är värderingen låg.

Källa: http://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/breakingviews/1/515/628/DataStream-Chart.htm

Altaba

http://www.yetanothervalueblog.com/2017/12/christmas-presents-and-altaba-aaba-baba_21.html

Den amerikanska skattereformen har skapat en intressant situation i Altaba. Altaba är ett holdingbolag som förvaltar köpeskillingen som Verizon betalade för att köpa Yahoo. Altaba äger fortfarande en del aktier i Yahoo Japan, men framförallt har man en stor position i ännu en kinesisk internetjätte, e-handelsgiganten Alibaba. Den amerikanska skattereformen (läs länken ovan för mer detaljer) gör att bokvärdet per aktie i Altaba kommer att öka med cirka 50 % därför att uppskjutna skatteskulder försvinner från balansräkningen. Aktien handlas fortfarande ca 25 % under detta framtida substansvärde, vilket gör det till en intressant situation på lite kortare sikt. Aktien kan även vara intressant på längre sikt. Bolaget köper tillbaka aktier i hög takt, men man ska också veta att deras substansvärde varierar – framförallt i takt med att Alibabas aktiekurs varierar.

Share:

2 reaktioner till “Eventdrivna investeringar – tre exempel”

 1. Jag fyller på med ett fjärde eventdrivet case för den som är intresserad och har tid att läsa på ordentligt. Dell Technologies (DVMT) är en ”tracking stock” vilket gör det hela lite mer komplicerat, men i korthet så har IT-bolaget Dell noterat ett värdepapper som ska spegla värdeutvecklingen av de aktier som Dell äger i det noterade bolaget VMware, men detta värdepapper ger inte ägaren rätt till aktier i VMware om Dell går i konkurs. En aktie i Dell Technologies för $81 ska jämföras med en aktie i VMware som handlas runt $126 vilket motsvarar en rabatt på >35%. Jag vill understryka att detta inte är något arbitrage eftersom en ”tracking stock” som denna ges ut av Dell och inte ger någon rätt till ägande av VMware aktier. Så skulle Dell gå i konkurs (vilket blir mindre och mindre sannolik då de betalar av sina skulder mycket snabbt) så kommer aktierna i DVMT vara värda 0 även om det underliggande bolaget VMware utvecklas positivt.

  Har man inte hört talas om ”tracking stocks” tidigare rekommenderar jag att börja med seeking alpha artikeln, den ger en kort bakgrund i hur de fungerar.

  Här finns mer information för den som är intresserad:
  https://seekingalpha.com/article/4114399-dell-technologies-adds-value-vmwares-quality-momentum

  https://www.barrons.com/articles/new-tracking-stock-offers-cheap-play-on-vmware-1472678716

  http://www.yetanothervalueblog.com/2017/12/new-year-idea-1-dell-vmw-tracker-dvmt.html

  1. Tack för en bra kommentar! Har läst om situationen innan, definitivt intressant. Marknaden verkar sätta en orimligt hög sannolikhet på konkurs för Dell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *