Värdepappret nr 23

Välkommen till Värdepappret nr 23! Denna månad vill vi speciellt hälsa alla nya prenumeranter välkomna! Vi har fått många nya prenumeranter efter vårt gästspel i Börspodden och det är både kul och sunt att fler upptäcker värdeinvestering som motvikt till vissa av börsens rent extrema värderingar.

Ett tecken i tiden

”Teckna och sälj” har varit ett mantra som har fungerat i ett par år nu. Antalet nyemissioner på börsen är på rekordnivåer och allt som kommer in på börsen är inte bra. Om man är ute efter att inte förlora pengar, snarare än att jaga mångdubblare, är nyemissioner generellt sett inte rätt ställe att leta på. Det finns garanterat några riktigt bra bolag som noteras i bland den stora massan bolag av tveksam kvalitet, men om man samtidigt har begränsat med tid att söka så gör man bäst i att söka någon annanstans. Dagens nyemissioner till skyhöga värderingar kan man säkerligen fiska upp till låga värderingar när börsen tids nog sjunker.

Di.se har i en analys konstaterat att byggbolaget Serneke är ett bolag med svag lönsamhet, dåliga kassaflöden och hög risk på grund av dyra lån. Rådet blir, något förvånande för en försiktigt inriktad själ, inte att avstå – utan ”teckna och sälj”. Man ska alltså agera som en nyttig idiot och köpa skräp och sälja till en ännu större idiot. Castles in the sky eller pyramidspel kan man också kalla det för.

di_tecknasalj

Affärsvärlden plockar upp bollen från Di och gör samma rekommendation.

afv_tecknasalj

 

Vi på Värdepappret tycker att det hela visar på något väldigt märkligt i den tid börsen nu befinner sig i. Aktier är andelar i riktiga företag och inte bara blippar på en skärm. Vem vill äga aktierna som inte är värda det digitala bläcket som de är tryckta på? När alla har tecknat och sålt och indexfonderna har köpt för att de måste sitter de nya ägarna kvar på Svarte Petter.

Vi förstår att ”teckna och sälj”-strategin fungerar i tider av hausse och att det kan vara lockande, men det är inget som Värdepappret ägnar sig åt. Vi strävar istället efter att hitta aktier som kan ägas länge och ge en god avkastning baserat på bolagens eget värdeskapande utan att det krävs att någon högre upp i pyramiden ska köpa.

Månadens nummer – nr 23

Denna månad provar vi delvis ett nytt grepp. Love Hultgren har hittat tre intressanta bolag och kunde inte bestämma sig för att analysera ett, utan gjorde en liten grundare analys av alla tre för att se om något är värt att gå vidare med. Bolagen i fråga är Skyworks Solutions (halvledare), MSG Life (mjukvara till försäkringsbolag) och Polaris Industries (motorfordon). Kommentera gärna vad ni tycker om formatet och om ni tycker att något av bolagen är värda att gräva djupare i.

Jacob Henriksson alias Gottodix har som vanligt på sig makroglasögonen och knyter an till försäkringsmarknaden genom en artikel om trender inom försäkring. Försäkringsmarknaden är enligt Gottodix mycket trendigare än vi på Värdepappret, som normalt gillar mogna branscher, anar.

Erik Mossinger har hittat ett intressant litet bolag på First North som sysslar med kosttillskott och hälsokostprodukter. Bolaget heter New Nordic Healthbrands och profilerar sig som ett nordiskt premiummärke i sektorn. Även om bolaget verkar sakna en vallgrav lyckas man uppvisa fina marginaler och vår bedömning är att marginalerna kan stiga framöver. Vid nuvarande kursnivåer ser aktien köpvärd ut.

Förra numret publicerade vi en analys av Nordic Camping som endast två veckor efter analysen publicerades fick ett bud till en hygglig premie och kommer att köpas ut från börsen. Att en sådan positiv händelse inträffade så kort tid efter vår analys publicerades är naturligtvis ren tur. Samtidigt visar budet att en industriell köpare ansåg att bolaget var värt mer än det dåvarande börsvärdet, vilket rimmade väl med vår slutsats. Ingemar Stenmark sade att ju mer han tränade, desto mer tur hade han och så är det också med aktier. På lång sikt har man inte tur (eller otur) på börsen, men på kort sikt kan det hända. Med en bra grundanalys ökar man sannolikheten för tur.

Efter både snökaos och efterföljande snösmältning önskar Värdepapprets redaktion alla läsare trevlig läsning och på återseende den 30 december!

För att läsa premium-materialet måste du vara prenumerant. Tryck på fliken ”Prenumerera” ovan för att bli prenumerant.

Share:

2 reaktioner till “Värdepappret nr 23”

  1. Hur kan jag ladda ner nummret? Jag har betalt och har aktivit abbonemang. Väldigt dåligt skyltat :/

  2. marmat,
    Själva numret ligger ute på hemsidan. Vi skapar även en pdf av varje nummer på önskemål från ett antal läsare, men pdf:en skapar vi när vi hinner. Den kräver sin handpåläggning och just detta nummer kommer troligtvis att få sin pdf skapad i morgon eftersom det har varit fullt upp i helgen! Att pdf kräver så pass mycket handpåläggning och tidspassning just när helgen tränger på med allt vad det innebär är ett av skälen till att vi bytte format.

    Skyltningen kommer genom ett eget inlägg och planen är även att de ska få en egen sida, så det kommer du inte att missa! Håll ögonen öppna under morgondagen så ska det nog finnas en pdf att ladda ned.

    Med vänliga hälsningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *